Dodeljena sredstva za projekte korišćenja solarne energije

Bez autora
Jul 05 2012

U Vladi Vojvodine danas su potpisani ugovori za dodelu sredstava za projekte korišćenja solarne energije, na osnovu konkursa koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine. Radi se o dva konkursa, jedan za sufinansiranje projekta korišćenja solarne energije za pripremu tople potrošne vode u gerontološkim centrima u Vojvodini, čiji je osnivač APV, u vrednosti nešto većoj od 9,9 miliona dinara. Sredstva po ovom konkursu dobilo je pet gerontoloških centara, i to bespovratno do 80 posto vrednosti investicije, dok 20 posto obezbeđuju sami učesnici konkursa. Sredstva su namenjena za nabavku i montažu novih postrojenja za pripremu tople potrošne vode putem solarnih kolektora sa pratećom instalacijom, kao i za adaptaciju, sanaciju ili rekonstrukciju postojećeg sistema.

Dodeljena sredstva za projekte korišćenja solarne energijeU Vladi Vojvodine danas su potpisani ugovori za dodelu sredstava za projekte korišćenja solarne energije, na osnovu konkursa koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine.

Radi se o dva konkursa, jedan za sufinansiranje projekta korišćenja solarne energije za pripremu tople potrošne vode u gerontološkim centrima u Vojvodini, čiji je osnivač APV, u vrednosti nešto većoj od 9,9 miliona dinara.

Sredstva po ovom konkursu dobilo je pet gerontoloških centara, i to bespovratno do 80 posto vrednosti investicije, dok 20 posto obezbeđuju sami učesnici konkursa. Sredstva su namenjena za nabavku i montažu novih postrojenja za pripremu tople potrošne vode putem solarnih kolektora sa pratećom instalacijom, kao i za adaptaciju, sanaciju ili rekonstrukciju postojećeg sistema.

Ugovore su sa resornim sekretarom Radoslavom Strikovićem potpisali predstavnici gerontoloških centara u Novom Sadu, Zrenjaninu, Somboru, Subotici i Kikindi.

Isti uslovi konkurisanja važili su i za projekte korišćenja solarne energije za pripremu tople potrošne vode za prateće sadržaje u fiskulturnim salama u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini, koje su budžetski korisnici, a izdvojeno je sedam miliona dinara.

Ugovori su potpisani sa predstavnicima 11 osnovnih škola iz Kule, Rumenke, Sente, Ratkova, Kikinde, Jarkovca, Botoša, Kovačice, Stajićeva, Sremske Mitrovice, Melenaca, odnosno sa predstavnikom srednje Poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu.

Izražavajući zadovoljstvo velikim interesovanjem korisnika za dobijanje ovih sredstva, sekretar Striković je naglasio da je to u funkciji promovisanja obnovljivih izvora energije. Prema njegovim rečima, monitoring se mora posvetiti veća pažnja zbog povratne informacije o korišćenju sredstva, odnosno pravim efektima njihovog korišćenja.

Postoji najmanje 40 različitih budžetskih ustanova kojima se do sada pomoglo u finansiranju nabavke solarnih kolektora ili kotlova. Striković je istakao da je sve više lokalnih samouprava i agencija koje su se specijalizovale kako za praćenje energetske efikasnosti, tako i za ulaganja u obnovljive izvore energije.

On je najavio nove konkurse za finansiranje praćenja energetske efikasnosti, kao i mogućnost finansiranja izrade studija i projekata iz ove oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik